Diari di malam hari sudah bermula. Dek kerana kebosanan yang melampau. Mata pula tidak ada tanda-tanda mau lelap. Tanda-tanda untuk lebih mengarut akan dilihat semakin cerah. Apakah yang akan mengarut dimalam hari sebegini? Owwh ye, mari bercerita berkenaan air cincau. Apakah yg membuatkan cincau ini sangat popular pada bulan puasa. Tahap populariti cincau setandin populariti kurma. Betulkan? Itu pada pendapat aku la. Adakah ade jugak yang setuju. Marilah bersetuju beramai-ramai.
Kenapa air cincau sedap? Pernah kan ada orang tertanya-tanya mcm mana cincau ini terhasil. Yang aku tau sesikit la kan, die dari pokok cincau. Ade ea pokok cincau. Adalah kot. Air rebusan cincau tu yg jadi hitam rupanya. Pastu cara buat cincau tu die ade pakai tepung ape entah. Cmtu la. Pandai kan org zaman dahulu mempelbagaikan makanan dan minuman. Cincau sangat laku untuk kt uma bila waktu berbuka. Kerana cincau membuatkan tekak terasa sangatlah sejuk. Bagus kan. Kesejukan dan kelegaan air lain tidak dapat menandingi sang cincau. Yeay!! Mengarut sesi pertama sudah berakhir.
Kbai :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
2 comments:
dpt milo cincau sodap nih
bandung cincau pon sodap.heeee
Post a Comment