Monday, July 23, 2012

Puding Jagung & Koktel



mari-mari jengah ke dapur combie. tetibe angin mane yang datang aku kerajinan nak membuat puding koktel. ala puding jagung yang berkuah tu. sodap kan. heee. memacam je tekak ni kalau time bulan puasa kan. ade je yang mengidam kan nye. dengan pantas puasa pertama dengan panas berdenting aku berdesup start moto pegi kedai izam membeli semua barang yang seperti gambar di atas. ada tepung kastard,susu cair,santan kotak,jagung krimer,laici tin,koktel.. total dalam rm25 la semua sekali. kedai runcit ni barang agak kemalah sikit la. kalau korang beli dekat pasaraya besar mesti murah sikit la. ni barang untuk puding dan kuah nye sekali ye.


ok memula nak buat puding nye dulu. untuk memasak pudingnye aku masukkan 2cawan tepung kastard, 1 kotak santan, 1tin susu cair dan 5cawan air putih ye. senang saje kan. ok untuk menambah perasa kemanisan, letak la gula secukup rasa. selepas itu, panaskan di atas dapur dan kacau tanpa jemu untuk mendapatkan hasil yang baik. tips ye, sebelum memasak puding ni, better gaul dulu dgn tgn ramuan tu. sbb tkot die berketul2 pulak nanti kan. susah pulak nak mengacau dlm periuk tu nanti. sila kacau dengan api yang sederhana. kacau je sampai lenguh sebabnye kalau biarkan nnti die berketul dan mlekat kat bawahnye. kang nnti jadi puding berkerak pulak. :)


ok step terakhir untuk puding jagung ini adalah meletakkan hasil kacauan yang sampai pekat dan masak ke dalam loyang ye kengkawan. ok dengan bancuhan tadi aku dpt 2loyang. sedapnye la hai. sampai terasa mcm nak berbukan terus. tapi ingat puasa kan. heee. ok dh siap puding jagungnye. skang tunggu beku sahaja. kalau letak dlm peti sejuk lagi sedap. sbb sejuk2 makannye kan :)

Untuk kuah koktel nye kan aku xsempat la nak snap gmbonye. sebabnye kuahnye aku buat lambat sikit la dalam pukul 5pm. sbbnye nak abiskan tengok hindustan pulak time tu. tetibe dpt pulak mesej encik kekasih ajak pegi bazar,memang lintang pukang la membuat keje. terserempak pulak anak sedara,abg n akak ipar dh sampai uma. memang bertambah la huru hara. ok untuk ramuan kuah nye senang saje. memula panas kan susu cair tu. letak gula. letak tepung kastard sket untuk pekatkannye. dah masak. biarkan sejuka sekejap. masukkan laici,koktel,sumi dan memacam lagi la. ok dh siap untuk dimakan :)


No comments: