Monday, July 30, 2012

Ramadhan #8 | Berbuka With Big Family

Salam Ramadhan untuk semuanya. Hari ini masuk ramadhan hari yang ke-10. Alhamdulillah hampir separuh bulan ramadhan sudah berlalu ye. Tetiba macam tak sabar nak beraya pulak kan. Kali ini nak bercerita pasal majlis berbuka puasa kekonon buffet / ala bazaar la kan dengan family besar Tok Razak dan Tok Leha. Akhirnya terjadi jugak apa yang dihajatkan.


Perbincangan yang hanya sekejap saja. Ketu perbincangan kita adalah Puan Norizan. Sekejap berdesup je semua setuju kan. Yela, sape tak setuju kalau bab makan. Kami decide buat hari sabtu lepas. 28.07.2012 Ramadhan yang ke8 kami berkumpul untuk mengadakan majlis berbuka puasa.


Bertempat di Perkarangan Uma Pakcik Jamal, akhirnye sudah tersedia semua juadah untuk kami menyantap nye. heeee. Masing-masing bawak makanan sendiri dari rumah untuk di kongsi dan bertukar-tukar makanan. Syok kan buat cmni. Meriah sesangat. Sebenarnya yang attend majlis ni baru suku je kot. Macam tak sampai separuh je. 


Penuh makan satu meja panjang beratur. Time ni la gasak snap gambo untuk dimasukkan dalam blog usang aku ni. Sementara nak menunggu waktu berbuka puasa kan. Tengok lah makanan yang telah dikumpulkan hasil Rumah Pakcik Jamal, Rumah Cik Senah, Rumah Cik Net, Rumah Oteh Eton, Rumah Long Ne. Banyak kan. Ruma Pakcik Jamal main makanan die Bihun Sup dan Rojak. Rumah Cik Senah pulak buat Bihun Goreng Putih, Rumah Oteh Eton buat Spageti, Rumah Cik Net buat macaroni, dan uma Long Ne pulak buat pengat,popiah.


Sangat jimat sebenarnye buat camni. Sebabnya cuba dikira kalau nak beli semua dekat bazar. Mau abis duit dibuatnye. Camni boleh la sorang sikit dari uma memasing menyumbang makanan kan. Plan untuk Open House untuk sedara mara untuk Majlis Hari Raya kemungkinana akan dibuat cmni jugak. Meriah kan. Tu yang tak sabar nak tunggu Hari Raya pulak. 


Berbuka puasa hari ke-8 kali ni memang sangat mengenyangkan. Boleh jadi meletop perot dibuatnye. Dengan air yang banyak, kuih yang banyak, makanan yang berat-berat. Memang semuanya tokoh kuat makan. Pastu gemuk menyalahkan orang. hahahah.. I LOVE MY FAMILY :)

Jom kite jengah gambar-gambar candid yang menyertai perhimpunan makanan kami. 


Mari kite tengok gambo-gambo semua orang yang lapar. Yang si kecik pon boleh tahan makannye. Meriah kan. Ni belom raya lagi dah meriah cmni. Kalau raya lagi best !!! Si Ujang dengan kengkawannye, Mel,Rafiq dan Faisal. Membawak makanan untuk dikumpul kan kat uma pakcik. Si kecik Ammar kemain lagi possing. Tak nak kalah semuanya. mayang dengan Ujang kemain menangkap lagi lepas dengar azan. heeee


Ayie jadi orang jual air la time ni. Memula je kan. Pastu pepandai la amik sendiri. Kemain senyum lagi mukenye. Macam tak puase je Ayie ni. heeee


Ni gambo sesi memberi harta pusaka. heee. Lepas abis majlis ni, ade lebihan makanan diagihkan untuk dibawak balik .Riuhnye macam dapat tanah gitu kan. Harta Pusaka la jawabnye. Ammar dengan Ibu die posing. Ibu men hp, Ammar pandai berdikari sendiri minum air. heee.. 


Si Ammar je la yang paling potogenik time tu. Die saje yang senyum dan buat aksi. Orang lain tidak. hahaha. Yum pon boleh tahan jugak. :)

Akhirnya selesai jugak. Selamat ade bawak khemah kan. kalau tidak basah gitu saje sebabnye mase tengah berbuka hujan lebat pulak. Yang penting kenyang. Majlis nak bersurai pon riuh lagi. heeee.. Best3... Jangan tak jadi untuk Open House Hari Raya pulak ye :)


1 comment:

norizan husin said...

besttt
bagus yak lah ammar kn...minum sndiri jek hehe

nt kite plan next program okssss